How To Get Traffic From Twitter

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Ekonomik ve kültürel birikimin yanında Google, hastalık semptomlarımızdan tutun da gerçek aşkı bulabilecek miyiz sorularının bile kaydını tutuyor. Son zamanlarda kullanıcılar, bu terimin ne olduğunu ve bununla bağlantılı şeyleri Google’da sıklıkla aratıyor. Peki bu terim gerçek hayatta ne ifade ediyor? Nesnelerin İnterneti hakkında kafaya takılan soruları yanıtlamaya çalıştık.

Nesnelerin İnterneti aslında yeni bir kavram değil. Firmalar ve konferans konuşmacıları on yıllardır bu konsept üstüne konuşuyorlar. Hatta internet’e bağlı ilk tost makinası 1989’da üretildi bile.

Aslında temelde Nesnelerin İnternet’i gayet basit. Nesnelerin İnterneti, kullandığımız teknolojik aletleri İnternet’e bağlayarak kendileri aralarında, bizimle ve aplikasyonlarla konuşmalarına olanak sağlayan bir inovasyon. Bunu anlatmak için kullanılan, belki çoğunuza naif gelecek ilk örnek akıllı buzdolapları. Buzdolabınız size hiç süt kalmadığını haber verebilseydi? İçerisindeki kameralar sayesinde sütünüzün kalmadığını telefonunuza mesaj atabilseydi? Ya da son kullanma tarihlerinin geçtiğini söyleyebilseydi?

Britanya’dan örnek vermek gerekirse bu teknoloji, hükümetin de firmaları akıllı tasarımlara teşvik etmesi sayesinde, en fazla ev ısıtma sistemlerinde ve enerji tüketimi sağlayan araçlarda kullanılıyor. Bu akıllı sistem, evin sıcaklığını uzaktan ayarlayabilmenize, hatta güneşli bir gün ise sıcaklığı tamamen kısmanıza ya da evde kimse yoksa otomatik olarak enerji tüketimini Sıfır’a düşürmenize yardımcı oluyor. Kimisi bunu barındırdığı hareket takip sistemiyle yaparken, kimisi de akıllı telefonunuzun (dolayısıyla sizin) bölgeyi terk ettiğini anlayarak yapıyor.

Nesnelerin İnterneti akıllı ev sistemlerinde kullanılsa da aslında bundan çok daha fazlası. Hedef ise akıllı şehirler yaratmak. Yakalanacağınız kırmızı ışıkların size daha önceden haber verildiğini ya da dolu olan çöp bidonlarının boşaltılmak için uyarı verdiğini düşünün. Dahası biçeceğiniz ekinlerin daha iyi verim vermesi için tamamen sensörlerle takip edildiğini.

Peki bu neden önemli? Hükümetlerin enerji firmalarını bu konu hakkında teşvik etmesinin sebebi ise aslında oldukça basit. Bütün bu verinin kullanımı ve bunların otomatik olarak kontrol edilmesi, daha az enerji harcıyoruz anlamına geliyor. Nesnelerin İnterneti söz konusu olunca piyasaya birçok ürünün çıkması ise kaçınılmaz görünüyor. Ancak çoğu popülerliğini kısa bir süre içerisinde kaybediyor. Bu yüzden Britanya baz alındığında akıllı buzdolaplarından daha fazla akıllı enerji sistemi satışı görüyoruz.

Nesnelerin İnterneti İşletmetmeleri ve İşleri Nasıl Etkileyecek?

Aslında bu hangi endüstride olduğunuza göre değişebilir. Yüksek ihtimalle üretim, Nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlı olacak araçlar, makineler, insanlar ve bunların takibi göz önüne alındığında en önde olacaktır. Çiftçiler de son zamanlarda ekinlerini ve hayvanlarını hem kontrol etmek hem de üretkenlik ve üretimi arttırmak, aynı zamanda da sürülerin sağlıklarını kontrol etmek için sensörlerden yararlanıyorlar.

Bunları sonsuz şekilde örneklendirebilmek mümkün ve bu birbiriyle iletişim halinde olan cihazların, tıpkı bilgisayarlar ve internetin yaptığı gibi, bütün sektörlere sızacağını tahmin edebilmek için kahin olmaya da gerek yok. Üretilebilirliği arttırılan aletler ya da tesisler olunca Nesnelerin İnterneti’nin potansiyel yararını takdir etmek zor olmuyor. Ancak söz konusu bir çalışanın daha fazla üretkenlik için sıkıştırılması olduğunda işler biraz distopik bir havaya bürünebiliyor. Güvenlik kartınızın, binada nerede olduğunuzu öğrenmek için kullanıldığını ve patronunuzun mutfakta çay yapmak için ne kadar zaman harcadığınızı bildiğini düşünün.

Diğer bir taraftan baktığımızda, ne zaman çaya ihtiyacınız olduğunu bilen akıllı bir demlik işinize gerçekten yarayabilir.

Nesnelerin İnterneti Sağlık Sektörü İçin Ne Anlama Geliyor?

Akıllı haplar ve birbirlerine bağlı takip sistemleri halihazırda kullanımda. Bunların yanında her gün gittikçe daha fazla insan kalp ritimlerini ve adımlarını ölçmek için akıllı saatlere ve akıllı bilekliklere güveniyorlar.

Söz konusu sağlık olunca zekice ürünler piyasaya sürülebiliyor. Tıpkı Intel üretimi olan ve kaç kişinin Parkinson titremesinden muzdarip olduğunu anlayan akıllı bileklik gibi. Üstelik bu akıllı bileklik kişinin kalem ya da tuzluk kullanırken oluşan farklı titremelerini de ölçebiliyordu. Bir başka örnek olarak ise hasta ya da yaşlı kimselerin günlük aktivitelerini denetleyen Sonamba gösterilebilir.  AliveCore ise hastaların anormal kalp ritimlerini izleyen bir başka akıllı alet.

Daha fazla data takibi sağlık sektöründe diğer alanlara göre daha fazla verimli çalışabilir ve hayatların kurtarılmasını sağlayabilir. Bütün bu takip sistemi hastalıkları analiz etmede, önlemede ve hatta hastalıklara yeni tedaviler bulma konusunda yardımcı olabilir. Ancak söz konusu sağlık olduğunda güvenlik ve mahremiyet daha önemli bir yer teşkil ediyor.

Nesnelerin İnterneti Gerçek mi ?

Bu başlık belki de Google’da aratılan en iyi soru: Nesnelerin İnterneti gerçek mi ?

Şaşırtıcı bir şekilde buna cevap vermek hayli güç. Günümüzde teknoloji tamamen pazarlama ve beklenti çerçevesinde ilerliyor. Bu yüzden çoğu zaman bir ürün gerçekten çığır açabilecek mi yoksa bunu başaramayacak mı tahmin etmek çok zor. Nihayetinde birçok teknoloji uzmanı ilk iPhone ile dalga geçmişlerdi.

Ancak Nesnelerin İnterneti fikri, tek bir ürüne ya da projeye bağımlı olmayan fikirlerden. Akıllı buzdolapları belki geleceğin olmazsa olmazları arasında olacak belki de olmayacak. Bu kadar teknoloji karşısında gerçekleşen ufak kazanımlar, akıllı buzdolaplarını kullanıcılara satmada teşvik edici bir detay olmayabilir. Ancak sensörlerin birbirleriyle haberleştiği ve bizim yerimize karar verdiği akıllı cihazlar fikri, her zaman üretilmeye devam edecektir.

Bundan 10 sene sonra her şey birbirine bağlı olabilir. Ya da bu teknoloji sadece akıllı termometrelerde kullanılabilir. Gelecekte Nesnelerin İnterneti sadece bu alanda olabilir. Tıpkı bütün akıllı telefonların telefon diye adlandırılması gibi.

Ancak biz her ne dersek diyelim ya da nerede kullanırsak kullanalım Nesnelerin interneti gerçek. Ancak Nesnelerin İnterneti gelecekte nasıl görünecek? Sorusu Google’ın bile cevap veremediği bir soru olarak karşımızda duruyor.

Son Yazılar