Apple’ın Tarihi
Atari şirketinde video oyunları tasarlayan Steve Jobs’ın hayali bu değildi. O sırada Stephen Wozniak ise Hawlett Packard’da mühendis olarak çalışıyordu. Dünyanın en çok bilinen firması, ilk başlarda sadece bir grup insan tarafından bilniyordu ve ismi henüz Apple bile değildi. Steve Jobs’ın elmaya olan düşkünlüğü biliniyordu. O sıralarda firma bir elma çeşidi olan “Macintosh” olarak anılıyordu. Şirketin logosu ise bu tkaıntıya dayandırılmıştı. Aynı zamanda ilk bilgisayar mucidi olan Alan Turing’in zehre batırdığı bir elmayı ısırarak intihar etmesinin de logoda etkili olduğu söylenmektedir.
Ron Wayne’in de şirkete katılmasından sonra, Apple ilk ürününü tasarladı. Apple’ın ilk ürünü MOS 6502 işlemciye sahip Apple I olarak adlandırılmaktadır. Apple I Steve Wozniak’ın çabalarıyla sağlanan sermaye kullanılarak yapıldı. Apple I, bizim bildiğimiz Apple çizgisinden oldukça uzak bir görünüme sahipti. Ahşap tasarıma sahip ürün, bir bilgisayardan çok bir daktiloya benziyordu. Üstelik dahili bir monitörü de yoktu. Gerçek anlamda ilk bilgisayar Apple II, 1977 tarihinde piyasadaki yerini alıyor. 1984’te ise Apple Macintosh’u tanıttı. Satışlar ilk başta gayet iyi gitse de takip eden satışlar başarıyı getirmedi . Apple’ın daha sonraki ürünleri yüksek başarı oranına sahip oldu. Bu başarıyı ikili, birbirlerini iyi tamamlamaya borçlu olduklarını belirtmiştir.
Gece gündüz demeden çalıştıkları garajda, 200 adet Apple 1 bilgisayarı samayı başaran ekip yoluna, daha başarılı ola Apple II ile devam etti. Ekibin başarısı Apple III ilke IBM’e rakip olacak bir seviyeye geldi. Ancak ekip, Apple III ile birlikte büyük bir sorunla karşılaştı.
Bir tasarım hatası nedeniyle Apple III aşırı ısınmaya ve sorun çıkarmaya başladı. Hasar gören yüzlerce Apple III geri çağrılmak zorunda kalındı. Bu büyük bir sorun olarak görülse de şirketin başarısını durduramadı. Şirket 12 Aralık 1980’de şirkete arz edildi ve rekor bir sermayeye ulaştı.
Kendini devasa boyutlardaki bir sermayenin başında bulan Jobs, işi daha profesyonel birine bırakma kararı aldı. O dönemde Pepsi’nin yöneticiliğini yapan John Scully’ye “Hayatının sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun, yoksa benimle birlikte dünyayı değiştirmek ister misin?” teklifini yaptı.
Ancak Sculley, Steve’in sıradışı yöntemlerine ayak uyduramadı. Bu sürek daha sonrasında bir güç savaşına dönüştü ve Scully 1985 yılında Jobs’ın istifasını istedi. Henüz 30 yaşında olan ve kendi kurduğu şirketten kovulan Steve, NeXT Software isimli şirketi kurdu. Sene 1986 olduğunda ise George Lucas ile birlikte Pixar Animasyon Stüdyolarını oluşturdu.
90’ları yıllarda ise Apple’ı Microsoft sancısı tuttu. Microsoft’un pazarlama yetenekleri, Apple’a bir hayli zor dönemler yaşattı. Bu sancılı dönemden ise Apple’ı PowerBook isimli taşınabilir bilgisayarı ve MassagePad 100 isimli tablet bilgisayarı kurtaracaktı. Bu dönemde Apple’ın Sculley ile yolları ayrıldı ve yerine Avrupa bölge müdürü Michael Spindler geldi. Spindler göreve başladığında Apple çalışanlarınn %15’inin işine de son verdi. Spindler aynı zamanda Mac OS sistemini, Motorola, Radius ve Power Computing gibi şirketlere lisansladı. Ancak Spindler da istenen başarıyı gösteremedi.
1996 yılının sonunda geri dönüşünü gerçekleştiren Steve Jobs, Apple’ın başına geçivi müdür olarak geçti. Steve Jobs dönüşünün ardından Apple’da yeni bir yapılanmaya gitti ve ilk ürününü 1998 yılında hepsi bir arada bilgisayarı iMac ile yaptı. iMac bir yıl içinde 1 milyon adet satarak büyük bir başarıya ulaştı.
Sene 2007’yi gösterdiğinde ise Apple’ın yaptığı hamleyle birlikte hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Apple 2007’de iPhone’u tanıttı.