Microsoft’un Tarihi
Şirketin kuruluşu 4 Nisan 1975’e dayanır. Washington Stat University’den ayrılan Paul Allen ve Harvard’dan ayrılan Bill Gates, Albuquerque New Mexico’da kuruldu. Şirkeetin ilk ofisi, Albuquerque’deki uğursuz diye nitelendirilen tek katlı bir binaydı. Şirket burada 1975 ve 1979 yılları arasında kaldı ve daha sonra Bellevue, Washington’daki ofisine taşındı ve günümüzde de orada çalışmasını sürdürmektedir.
Gates ve Allen iş birliğiyle doğan Microsoft, aslında ikilinin ilk işi değildi. 1972 yılıdna geliştirilen bir bilgisayar, şehir trafik sayaçlarındaki bilgileri okumak için trafik mühendisleri tarafından kullanılmıştı. Üretilen bu ilk bilgisayar orta derecede başarılı olmuştu ancak ikilinin de önünü açan bir teknolojiydi. Microsoft adı altında üretilen ilk ürün ise Altair 8800 için geliştirilen programlama dili BASIC mikro’ydu.
1978 yılına gelindiğinde ise Microsoft, 11 kişilik ekibe sahip bir şirketti.
1980 yılına gelindiğinde ise Microsoft işletim sistemleri için ilk adımı attı. Washington’a taşınan şirket, kısa bir süre sonra IBM için yaptığı metin tabanlı MS-DOS denilen Microsoft Disk İşletim Sistemi anlamına gelen ilk işletim sistemini oluşturdu.
1986 yılına gelindiğinde ise Microsoft $350.000.000 ile harlka arz edildi. Halka arz edilmenin öncesinde Microsoft Windows 1.0’ı piyasaya sürdü. Sene 1987’ye geldiğinde yayımlanan Windows 2.0, küçük bir güncelleme aldı ancak bütün dikkatleri üstüne çeken işletim sistemi Windows 3.0 oldu. 1990 yılına gelindiğinde Microsoft, yıllık satışı 1 Milyar Dolar olan ilk yazılım şirketi oldu. 1990 yılında piyasaya sürülen Windows 3.0 ve 1992 yılında piyasaya sürülen Windows 3.1, ilk iki yıl içerisinde iki milyon kopya satmayı başardı. Mayın tarlası ve Splitaire gibi Windows ile özleşen yonlar da ilk kez Windows 3.0 ile işletim sisteminde yer aldı.
Windows 3.0 ile tanıtılan bir diğer ürün de Microsoft Office oldu. MS Office’in bu ilk verisyonunda sadece Excel, Power Point ve Word tanıtıldı.
Daha sonraki süreçte Bill Gates ve Microsoft kişisel bilgisayarların lideri oldu. Microsoft karşısında sadece Steve Jobs ve Apple’ı durabildi. Microsoft’un bu yükselişinde IBM’in Microsoft’u PC uyumluluğu için zorunlu hale getirmesi de en önemli etkenlerdendir.
Tarihler 1995’i gösterdiğinde Windows Microsoft 95’i duyurdu. Bu Microsoft’un o zaman kadar yaptığı en büyük revizyondu. Windows 95 duyurulduktan sonra Bill Gates, Microsoft yönetici personeline “İnternet Hareket Dalgası” isimli bir not gönderdi. Internet Explorer tarayıcı böylece Windows 95’e güncelleme olarak geldi.
Windows XP ile artık neredeyse her eve giren Microsoft, milyonlarca kişinin bilgisayar denince aklına gelen ilk firma oldu. Apple’ın varlığı kimi zaman Microsoft’u zorlasa da şirket bu zamana kadar varlığını lider olarak sürdürdü.
XP’den sonra çıkan Windows Vista, ilk başta insanların beğenisini kazansa da daha sonrasında Windows’un belki de en sevilmeyen işletim sistemi oldu. Daha sonrasında çıkan Windows 7 ile gönülleri bir kez daha kazanan Windows, Windows 10 ile birlikte hayatımızın hala vaz geçilmez bir parçası.